Anasayfa / Toplum İçin / YAŞLIYA BAKIMDA INTERDISIPLINER EKİBİN ÖNEMİ

YAŞLIYA BAKIMDA INTERDISIPLINER EKİBİN ÖNEMİ

Komplike tıbbi ve psikososyal sorunları olan hastaların değerlendirilmesi, disiplinler arası (interdisipliner) işbirliğini gerekli kılar. Kırılgan bir yaşlı hastanın fiziksel, zihinsel, duygusal, fonksiyonel ve sosyal açılardan bütüncül olarak değerlendirilebilmesi de farklı uzmanlıkların koordinasyonunu gerektirir.

Yapılan çalışmalar, bir geriatrist, hemşire, beslenme uzmanı, fizyoterapist ve sosyal hizmet uzmanının birlikte değerlendirerek tedavisini organize ettiği hastaların taburculuk sonrası günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız olduğunu ortaya koymuştur.

İnterdisipliner ekipte:

-Doktor

-Hemşire

-Fizyoterapist

-Sosyal hizmet uzmanı

-Psikolog

-Beslenme uzmanı yer alır.

Örneğin, kilo kaybı, uyku bozukluğu ve hafıza kaybı olan bir hastada altta yatan bir hastalık bulunamazsa mevcut bulgular major depresyon ile açıklanabilir. Bunun için bir psikoloğun görüşünün alınması gerekir. Hemşire, hasta ve yakınlarının eğitimi, ilaçların takibi, yara bakımı gibi konularda yardımcı olurken; beslenme uzmanı, yaşlının beslenme durumuna göre gerekli gıda takviyelerinin başlamasını ve takibini sağlar. Fizyoterapistler kuvvet ve koordinasyon sağlayıcı egzersizleri planlayarak yaşlılarda son derece önemli olan denge kaybı ve düşmeleri engelleyebilir. Tedavi edici sağlık hizmetlerine ek olarak yaşlının topluma yeniden kazandırılabilmesi için rehabilitasyon ve sosyal hizmetlere de ihtiyaç duyulur. Hastaneye yatışta ve taburculukta karşılan sorunlar, hastalığa bağlı sarsıntı, uyum sorunu, hastane sonrası yaşama ait endişeler, ulaşım, barınma, bakım gibi sorunlarla ilgilenen sosyal hizmetler uzmanı da yaşlı hastanın değerlendirilmesinde mutlaka yer almalıdır.